2015. október 31. 23:36 - Miss Darkland

Lófajták a valóságban #1: Fríz ló

http://kephost.com/images/2015/11/06/friz_head.png

Története: A fríz ló Hollandiából, pontosabban a Fríz-szigetekről származik, és az elsők között háziasították őket Európában. Sokan (tévesen) hidegvérű lónak nevezik, ám mivel a 16-17. században a fajtát andalúz ménekkel keresztezték, ma már melegvérűként tartják számon. Az 1900-as években majdnem kihalt a fajta, csupán 3 fedezőmén maradt meg. A pejt nem, de a fekete színt sikeresen továbbtenyésztették, így sikerült fennmaradni a fajtának. (Érdekesség, hogy az utolsó pej kanca 1928-ban lett törzskönyveztetve.)

Jellemzői: A fríz ló máig megőrizte fajtája jellegzetességeit. (Nézd meg, milyen volt a fríz ló 450 évvel ezelőtt! KATT!) Erős, robusztus megjelenésű, ám betegségekre igen fogékony fajta, egygazdás ló. Mozgása térölelő. A sörény és a farok hosszú, hullámos. Sűrű bokaszőre van. Színe jegytelen fekete, semmilyen jegy sem megengedett. Marmagassága 155-160 cm.

Hasznosítása: Eredetileg csatákba mentek velük, majd elterjedtek fogat-, és hátaslóként is. Könnyen idomítható, szívesen ugrik is. Előszeretettel alkalmazzák cirkuszokban is, mivel tanulékonyak, és megjelenésük, mozgásuk alapvető élményt nyújt. Nemzetközi szinten azonban sem nyereg alatt, sem kocsiban nem versenyképes, ám mindig akad egy-egy tehetségesebb egyed.

Adamik Viktória nagyszerű képei, melyek a 2014. augusztus 23.-ai fríz szemlén készültek:

http://kephost.com/images/2015/10/31/f_47_by_victoriaarts-d7wns9l.jpghttp://kephost.com/images/2015/10/31/f_46_by_victoriaarts-d7wns3r.md.jpghttp://kephost.com/images/2015/10/31/f_33_by_victoriaarts-d7wnpwi.jpghttp://kephost.com/images/2015/10/31/f_6_by_victoriaarts-d7wm58c.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://starstableonline.blog.hu/api/trackback/id/tr428040110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása